Hevoskauppa

Täältä saat ohjeita hevoskauppaan:

Ennen kuin oman hevosen osto on ajankohtaista, kannattaa tarkistaa finanssipuoli kuntoon. Mieti rahatilanteesi; tallipaikka, valmennus, eläinlääkäri, kengittäjä, vakuutus, auto, traileri, kuski ja tukijoukot.

Millaisen hevosen haluat: hinta, koko, luonne, ikä, taso, terveys, alkuperä, rotu, käsiteltävyys, ratsastettavuus ja historia. Mieti, mikä on tärkeintä, mistä olisit valmis luopumaan ja mihin panostamaan.

Mieti, mitä odotat hevoselta, myyjältä ja koeratsastukselta. Millaista koeratsastusta toivot ja mitä tahdot kokeilla. Mitä odotat itseltäsi, mitä hevoselta ja myyjältä koeratsastustilanteessa.

Kuinka paljon olet valmis panostamaan hevosen tarkastamiseen ennen ostoa. Kaikki haluamansa kannattaa tehdä etukäteen, koska kaupanteon jälkeen voi olla vaikea selvittää, milloin viat ovat tulleet. Kliininen tarkastus, rtg-kuvat jalat, selkä, kaula, magneettikuvaus, ultraus vai kaikki nämä? Oletko valmistautunut siihen, että hevosesta todennäköisesti huolellisessa tutkimuksessa voi jotakin vikaa löytyä? Oletko miettinyt millaisten vikojen kanssa olet valmis elämään?

Hevosen hinta, mielestäni pyyntihintaan kannattaa varautua, erityisesti mikäli huolellisessa tarkastuksessa ei mitään isompia vikoja löydy. Mikäli kuitenkin jotain käyttöä haittaavaa vikaa löytyy, mutta hevonen on sinun käyttöösi sopiva ja kaikin puolin muuten hyvä, niin jätä tarjous. Yleisesti hyvällä mielellä keskustellessa pääsee pisimmälle. Uskon, että hevoselle paras ratkaisu löytyy, kun myyjä ja ostaja molemmat rauhassa miettivät ja keskustelevat. 

Kauppakirja; mielestäni se on paras olla molemmilla sähköpostissa luettavissa ennen kaupan tekoa. Molemmat voivat miettiä, mitä siihen kannattaa kirjata ja millaisin ehdoin toimitaan.

Jatkossa antaisin vinkiksi rauhallisuuden eli mikäli uuden hevosen kanssa kaikki ei mene heti putkeen, ei kannata hermostua. Se ei tarkoita, etteikö se olisi sinun kultasi. Hevonen reagoi stressiin, käsittelyyn, tarhaukseen, ihmisen mielentilaan, talliin, ratsastukseen, kavereihin ja ruokintaan. Joskus jokin hyvin pieni asia voi olla pielessä ja "pilata" kaiken. Pyydä hevosen myyjää auttamaan, todennäköisesti hän osaa auttaa parhaiten. Ulkopuolinen ammattilainen ei välttämättä näe hevosen stressin syitä ja voi aiheuttaa vaaratilanteita. Toisinaan taas se ammattilainen, joka ei ennestään tunne hevosta, voi olla paras apu. Kannattaa siis hieman miettiä ja keskustella rehellisesti myyjän kanssa.


Tarkennan tässä vielä ylempänä olevia asioita: Hevosen hintaan varmasti vaikuttaa moni asia ja monella yksityisellä voi olla joko tunnearvolisä tai pahimmassa tapauksessa ei ymmärrystä hevosten hinnoista ollenkaan. Toisin sanoen voit saada arvokkaan hevosen aivan polkuhintaan tai sitten arvottoman hevosen korkeaan hintaan.  Hevosia on hyviä, halpoja ja terveitä, mutta harvoin tätä kaikkea samassa paketissa. Jos on hyvä ja terve, ei ole halpa. Jos on halpa ja hyvä, ei ole terve. Jos on halpa ja terve, ei ole hyvä. On tärkeätä tiedostaa, mitä milläkin rahalla saa.  Se, että olet joskus ostanut jotain halvalla tai olet kuullut juttuja, ei välttämättä pidä paikkaansa. Pidä tämä mielessä, olit sitten ostamassa tai myymässä.

Jos etsit nuorta hevosta, niin siihen tulee menemään paljon rahaa. Koulutus, valmennus, rauhallisesti rakentaminen, jotta se kestää mahdollisimman pitkään. Muista, että myös nuori hevonen kannattaa tutkia. Olen itse törmännyt useampaan 2-5v hevoseen, jolla on ollut paljon enemmän rtg löydöksiä kuin 10+ ikäisillä. Esimerkiksi ennen ratsutuksen aloittamista on tärkeätä tutkia hevosen selkä. Monet selkävaivat voivat aiheuttaa hevoselle selkään kipuja. Hevonen, jolla on kipuja, voi pukitella, hyppiä pystyyn tai rynnätä ratsastajan "alta". Kuitenkin monia selkävaivoja voi ennaltaehkäistä ja hoitaa oikeanlaisella treenillä ja lihaksiston kehittämisellä. Tiedäthän, että myös hevosen selkä tarvitsee säännöllistä hoitoa, samalla tavalla kuin jalat.

Jos taas haluat jo koulutetun hevosen, jolla on hieman kokemusta, niin todennäköisesti pääset heti treenaamaan.  Tällaisen hevosen tutkisin huolella, ettei sitten jää heti sairaslomalle. Erityisesti, jos hevosella on jo rtg kuvat olemassa on hyvä tarkistaa, ettei muutoksia ole juurikaan tapahtunut. Tällainen hevonen harvoin on edullinen, mutta kaikkineen varmasti ratsastajan kehitystä palvelevin.

Vanhempi/opetusmestari; tällainen hevonen tulee opettamaan sinulle paljon, mutta joudut valmistautumaan luopumiseen. Vanhempi hevonen vaatii yleisesti huolellista ja säännöllistä liikuntaa. Hevosella on oletettavasti jo vaivoja, jotka voivat vaatia hoitoa. Tällainen hevonen on oletettavasti tasoonsa nähden edullinen, mutta voi pitkässä juoksussa tulla kalliiksi. Tällaisen hevosen jälkeen voi olla haasteellista löytää uutta ystävää.

Voisinko sanoa tällainen hevosalan hyvä kolminaisuus: Hyvä tallipaikka, kengitys ja liikunta, kun nämä kolme asiaa ovat hyvin, voi myös hevonen hyvin. Hyvä tallipaikka tarkoittaa mielestäni riittävää ulkoilua, ruokintaa, hyvää heinää, liikutusalueiden pohjien kunnossa oloa ja virikkeitä hevosen elämään. Ammattitaitoinen henkilökunta, joka tarvittaessa pystyy rauhoittamaan hevosen omistajan mieltä ja näkemään hevosen hyvinvoinnin. Henkilökunnan tulee tukea, muttei missään nimessä määrätä omistajaa. Mitään hevosen hyvinvointia vaarantavaa ei saa tietenkään tehdä. Kengitys, no tämä onkin sitten oma numeronsa. Hyvä kengittäjä on sellainen, joka tietää mitä tekee. Hyvän kengittäjän täytyy osata arvioida hevosen liikkeitä, lihaksistoa, kavioita ja erityiskengityksen tarvetta. Kengittäjän pitää pystyä kertomaan omistajalle hevosen kavion hyvät ja huonot puolet. Kengittäjä antaa vinkkejä ja suosituksia, sekä ohjeistaa omistajaa seuraamaan kavioiden kehitystä. Ottaisin itse paljon kuvia, koska kengittäjätkin on vain ihmisiä ja mokia sattuu. Usein isot ongelmat voivat johtua pienistä virheistä.

Eläinlääkäri, niitäkin on moneen junaan ja erilaisia. On lääkäreitä, jotka diagnosoi eri hevosille aina saman vian, toiset eivät erota etujalkaa takajalasta ja toiset taas ovat aivan todella taitavia. On tärkeää kuunnella myös itseään, jos olet hevosen kanssa 10h päivässä ja eläinlääkäri tarkastelee sitä 10minuuttia. Tiedät varmasti itse paremmin, miten se voi. Eläinlääkäri voi kuitenkin nähdä liikeitä arvioidessa jotain mitä ei normaali hevosihminen omalla silmällään erota. Usein sanotaan hevosen ontuvan oikeaa etujalkaa ja eläinlääkäri sanoo, että se on vasen. Eli tällaisissa asioissa he ovat ammattilaisia. Eläinlääkärit ovat myös vain ihmisiä ha heillekin sattuu virheitä. Kolme eri mielipidettä on yleensä totuudenmukaisin, esimerkiksi rtg kuvia tarkastellessa.

Ontumiin päästessämme voimme todeta monenlaista. Toinen sanoo johtuvan vammasta, joku lihaksesta, toinen jänteestä ja jonkun mielestä jalka on poikki. Itse pitkänä ihmisenä tiedän, että joskus kolottaa ja liike on lääke. Toisinaan siis voi hevostakin kolottaa ja tulee muistaa, että hevosen suuret lihakset tarvitsevat aikaa vertyä. Joka päivä pitää muistaa tarkastella hevosen hyvinvointia ja oppia tunnistamaan oman hevosen tarpeet. Toista hevosta voit treenata kovemmin kuin toista, mutta se, mitä teet treenien välissä merkitsee hevosen hyvinvoinnin kannalta.

 Usein kuulen tilanteen, jossa hevonen on epäpuhdas kevyessä ravissa, joka voi johtua ratsastajan tömähdyksestä satulaan. Jos hevosen liikkeitä haluaa arvioida tulee se tehdä aina liinassa ilman ratsastajaa ja satulaa. Täten näet rehellisesti hevosen liikkeet, vinoudet jne. Ratsastaja voi helpottaa hevosta tai vaikeuttaa sen elämää. 

Virheitä sattuu kaikille, myyjälle, ostajalle, tallinpitäjälle, kengittäjälle, ellille, kuskille ja hevosellekin. Harvoin silti kukaan tekee mitään ikävää tahallaan. Olkaamme siis armollisia hevosille, itsellemme ja kaikille muillekin. 

Maailma muuttuu jatkuvasti ja hevoset sekä hevosala siinä mukana. 

Monet hevosen elämässä tapahtuneet asiat voivat vaikuttaa siihen, millainen se on tänä päivänä. Ihan niin kuin ihminen, jokin trauma voi laukaista tietyissä tilanteissa tiettyjä asioita. Hevosen hyvä käytös on monen asian summa. Hyvin koulutettu hevonenkin vaatii säännöllistä käsittelyä, joka tehdään huolella. Samalla tavalla, kuin ratsastuksellisestikin. Huonon hevosen voi hyvällä ratsastuksella saada muutettua hyväksi kuin taas hyvän hevosen pilattua. Samoin hyvin käyttäytyvän hevosen saa äkkiä pomottamaan ihmistä, jos säännöt eivät ole sille selvät. Hevonen rakastaa vapautta, tämä pätee niin käsittelyyn kuin ratsastukseenkin.

PAINE-MYÖTÄYS-VAPAUS

On tärkeää oppia myötäämään, opettaa hevonen myös vapauteen. Hevosen tulee haluta tehdä ihmisen kanssa töitä niin maasta kuin selästäkin käsin. Miten sitten sen saavuttaa, niin se on hyvin yksilöllistä. Toisen hevosen kanssa pitää tehdä vuosia töitä ja toinen taasen tuntuu, että toimii kuin ajatus. On tärkeätä tunnistaa myös se, mitä vaadit ja haluat. Tarkastele omaa toimintaasi, videoi.

Vielä palatakseni hevosen koeratsastukseen, kun olemme nyt ylempänä puhuneet hevosen käyttäytymiseen vaikuttavista asioista. Koeratsastukseen vaikuttaa todella moni asia mm. 

-Miten hevonen on liikkunut edellisen viikon (aloittelijoilla, kokeneilla, hypännyt, maastoillut, rankkaa, kevyttä jnejne)

-Onko jokin asia viime aikoina muuttunut (satula, ruokinta, kylmäys, kuolain, liikutus, vammat, kengitys, irtokengät)

-Onko sitä, milloin läpiratsastettu (milloin viimeksi selässä on käynyt kokeneempi ratsastaja, onko hän tehnyt jotain huomioita hevosesta tai antanut vinkkejä sen liikutukseen)

-Ratsastaako sen joku alle vai menetkö itse ensimmäisenä selkään (tällä puolin, jos toisin voi olla todella suuri merkitys siihen, miten hevonen toimii sinulla kotona)

-Millaiseen liikutusrytmiin hevonen on tottunut  (Verrytelläänkö sitä paljon käynnissä, ravissa, laukassa, millaisia estetreenejä se on tehnyt)

Mielestäni on epäreilua viedä hevosta uuteen/vieraaseen tehtävään vieraan ihmisen kanssa, jossa on riskejä ratsukolle. Toisinaan siis ei ole paras vaihtoehto puristaa koeratsastuksessa hevosesta kaikkea mahdollista ulos. Yleisesti sen hyvän tunteen saa jo ensimmäisten kierrosten aikana. Ainakin ajatuksen siitä, voisiko tästä kehittyä minulle uusi ystävä. Jokainen hevonen tulee muuttumaan, kun sitä ratsastaa tietyt ihmiset, tietyllä tavalla. Eli, jos ostat nyt täydellisen hevosen, on sinulla kova työ pitää se sellaisena. Tarkoittaen symmetrisyyttä, apuihin vastausta, tasoa ja ratsastettavuutta. Jokin pienikin arjessa muuttuva asia voi rikkoa harmonian.

Hevoset ovat äärettömän herkkiä ja viisaita, mutta esimerkiksi ratsastuskoulussa hevosen hieman turtuvat avuille. Monet tällaiset opitut tavat, ovat opetettavissa myöskin pois. Eli toisinaan jokin pieni miinus voi olla helposti muutettavissa. Tästä pääsemme myös tähän ratsastuskouluhevosen käyttöön. Ratsastuskoulussa hevoset liikkuvat paljon kevyesti. Eli turha virta usein poistuu, mutta hevonen ei välttämättä koe rankkaa lihastreeniä. Mikäli liikunta äkillisesti muuttuu rankaksi, voi lihaksisto kipeytyä ja aiheutua vammoja. Erityisen varovainen olisi sellaisen hevosen kanssa, joka on liikkunut vähän tai ei ollenkaan. Pitkien lomien jälkeen tulisi muistaa asteittain liikuntaan palaaminen. On yleistä, että lomien jälkeen palataan liian nopeasti treenaamaan. Tällöin altistetaan vahvasti hevonen vammoille. 

Hevonen, jolla on suuri kapasiteetti, muista olla maltillinen. Liian suurien esteiden hyppääminen äkillisesti ja taas altistamme vammoille. Myös hevosen itsetunto tarvitsee toisinaan pönkitystä. Helppojen tehtävien tekeminen lisää onnistumisia ratsukon kohdalla. Niin hevonen kuin ratsastajakin tarvitsee mukavia hetkiä kaiken treenaamisen ja keskittymisen ohella. 


Luo kotisivut ilmaiseksi!